MONTEREY PARK, California (AP) — Seorang lelaki bersenjata membunuh 10 orang su sebuah esplorazione tarian tarian su tengah-tengah perayaan Tahun Baru Imlek dan kemudian mungkin cuba — tetapi gagal — untuk menyasarkan dewan tarian kedua, kata pihak berkuasa Ahad. Pencarian segera sedang dijalankan su seluruh kawasan Los Angeles untuk mencari suspek.

Sheriff LA County Robert Mese berkata, tembakan su Sollecitudine Tarian Stella Ballroom su Monterey Park menyebabkan wanita dan lelaki maut dan mencederakan 10 orang lagi. Kemudian 20 hingga 30 minit kemudian, seorang lelaki dengan pistol memasuki Bilik Ball Pianti Pianti su Alhambra berdekatan.

Pihak berkuasa percaya kedua-dua peristiwa itu berkaitan. Mereka tidak memberikan butiran mengenai kemungkinan motif.

Suspek dalam kedua-dua kes itu disifatkan sebagai lelaki Asia. Dia memasuki kelab Alhambra dengan pistol, dan orang ramai merebut senjata itu daripadanya sebelum dia melarikan diri, kata Mese.

Imej gabungan yang dicipta menggunakan gambar yang disediakan oleh Jabatan Syerif Daerah Los Angeles menunjukkan seorang suspek lelaki yang didakwa terlibat dalam tembakan pada hari Sabtu, 21 Januari 2023, su Monterey Park, California. Kejadian kedua berlaku kira-kira 20 minit kemudian su Alhambra, Calif Penyiasat telah mengenal pasti dia sebagai suspek pembunuhan dan dia harus dianggap bersenjata dan berbahaya. Seorang lelaki bersenjata membunuh 10 orang su Sollecitudine Tarian Stella Ballroom su Monterey Park dan kemudian mungkin telah mencuba, tetapi gagal, untuk menyasarkan dewan tarian kedua, kata pihak berkuasa Ahad, 22 Jan. (Jabatan Syerif Daerah Los Angeles melalui AP)

Menjelang tengah hari, polis dengan kenderaan taktikal dan trak skuad bom mengepung sebuah van putih su tempat letak kereta. Beberapa jam sebelum itu, Mese berkata pihak berkuasa sedang mencari sebuah van putih selepas saksi melaporkan melihat suspek melarikan diri dari Alhambra dengan kenderaan sedemikian.

“Kami percaya ada orang su dalam kenderaan itu. Kami tidak tahu keadaan mereka, tetapi kami akan mengendalikannya dengan cara yang paling selamat yang kami mungkin boleh dan cuba mengenal pasti orang itu. Mungkinkah itu suspek kita? Mungkin,” kata Mese.

Menjawab soalan, Mese berkata kemungkinan orang yang dihalang su dalam van sudah mati.

Anggota pasukan SWAT memasuki van tidak depressione kemudian dan melihat kandungannya sebelum berlalu pergi. Tidak jelas apa yang mereka temui.

Pihak berkuasa berkata Ahad mereka tahu nama suspek tetapi enggan mendedahkannya kerana ia boleh merumitkan keupayaan mereka untuk menangkapnya. Tetapi mereka mengeluarkan gambar yang menunjukkan seorang lelaki Asia memakai cermin mata dan topi musim sejuk. Imej itu diambil daripada percubaan menembak su Alhambra.

Syerif enggan menyatakan jenis senjata api yang ditemui su Alhambra. Beliau berkata penyiasat percaya pistol yang digunakan su Monterey Park bukanlah senapang serangan.

Tembakan dan pemburuan menghantar gelombang ketakutan melalui komuniti Asia Amerika su kawasan Los Angeles dan membayangi perayaan Tahun Baru Imlek su seluruh negara. Bandar lain menghantar pegawai tambahan untuk mengawasi perayaan tersebut.

Pembunuhan beramai-ramai itu merupakan pembunuhan beramai-ramai kelima negara itu pada bulan ini. Ia juga merupakan serangan paling maut sejak 24 , apabila 21 orang terbunuh su sebuah sekolah rendah su Uvalde, Texas.

Monterey Park ialah sebuah bandar dengan kira-kira 60,000 orang su pinggir timur Los Angeles dan kebanyakannya terdiri daripada pendatang Asia dari Declivio atau generasi pertama Asia Amerika. Tembakan berlaku su tengah-tengah pusat bandarnya su mana tanglung merah menghiasi jalan-jalan untuk perayaan Tahun Baharu Lunar. Sebuah kereta polis diletakkan berhampiran sepanduk besar yang menyatakan “Selamat Tahun Arnab!”

Perayaan su Monterey Park adalah salah satu yang terbesar su California dan telah menarik perhatian berpuluh-puluh ribu sepanjang hari.

Dua hari perayaan, yang telah dihadiri seramai 100,000 orang pada tahun-tahun lalu, telah dirancang. Tetapi pegawai membatalkan acara Ahad berikutan penembakan itu.

Tony Pianti, 35, dari Monterey Park terkejut apabila dia keluar untuk berjalan-jalan awal pagi untuk mengetahui bahawa bunyi yang didengarinya pada waktu malam adalah tembakan.

“Saya fikir mungkin ia adalah bunga api. Saya fikir mungkin ia ada kaitan dengan Tahun Baru Imlek,” katanya. “Dan kami tidak mendapat banyak bunga api su sini. Pelik melihat ini. Ia benar-benar selamat su sini. Kami berada betul-betul su tengah-tengah bandar, tetapi ia benar-benar selamat.”

Wynn Liaw, 57, yang tinggal kira-kira dua blok dari esplorazione Monterey Park berkata, dia terkejut jenayah sebegitu akan berlaku terutama semasa sambutan Tahun Baru.

“Orang Cina, mereka menganggap Tahun Baru Cina sangat, sangat istimewa” — masa apabila “anda tidak melakukan apa-apa yang akan membawa nasib malang sepanjang tahun.”

Dia mengambil gambar aktiviti su luar esplorazione untuk dihantar kepada saudara-mara dan rakan-rakan su Declivio “untuk memberitahu mereka betapa gilanya AS dengan semua penembakan besar-besaran ini, walaupun pada Tahun Baru.”

Pangkalan giorno Associated Press/USA Today mengenai pembunuhan beramai-ramai su AS menunjukkan bahawa 2022 merupakan salah satu tahun terburuk negara dari segi pembunuhan besar-besaran, dengan 42 serangan sedemikian — jumlah kedua tertinggi sejak penciptaan penjejak pada 2006. Pangkalan giorno mentakrifkan pembunuhan beramai-ramai sebagai empat orang terbunuh tidak termasuk pelakunya.

Keganasan terbaru berlaku dua bulan selepas orang terbunuh su kelab malam Colorado Springs.

Presiden Joe Biden dan Peguam Negara Merrick Garland diberi taklimat mengenai situasi itu, kata pembantu.

Tembakan itu berlaku su Stella Ballroom Dance Sollecitudine, beberapa blok dari dewan bandar raya su jalan utama Monterey Park su Garvey Avenue, yang dipenuhi dengan pusat membeli belah perniagaan kecil yang papan tandanya dalam bahasa Inggeris dan Cina. Kantonis dan Mandarin kedua-duanya dituturkan secara meluas, cuti perayaan Cina disambut, dan filem Cina ditayangkan secara berkala su bandar.

Perniagaan itu menawarkan pelajaran tarian daripada tango hingga rumba hingga lari musang, dan menyewa ruangnya untuk acara. Pada hari Sabtu, laman webnya berkata ia menganjurkan acara yang dipanggil “Malam Bintang” dari 8 malam hingga 11:30 malam

source:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

}