SHREVEPORT, La. (KTAL/KMSS) – Menjelang jisim udara arktik yang dijangka memberi kesan kepada kebanyakan negara menjelang Krismas, terdapat perkara tertentu yang boleh anda lakukan untuk menyediakan rumah, haiwan peliharaan dan diri anda.

Anjing bermain-main dalam salji yang terkumpul (Fotografia oleh Bruce Bennett/Getty Images)

Bahagian: Haiwan peliharaan / Kesihatan / Rumah / Keselamatan Ais / Pemanduan Musim Sejuk / Persediaan

Keselamatan Haiwan Kesayangan

Garam jalan biasanya diperbuat daripada bahan yang boleh membahayakan kaki haiwan kesayangan anda dan menyebabkan gangguan pencernaan. Natrium klorida, kalium klorida, kalsium klorida, dan magnesium klorida adalah semua bahan biasa untuk pencairan ais. Menurut Pusat Kawalan Racun Haiwan ASPCA, ini boleh menyebabkan muntah dan cirit-birit pada haiwan peliharaan.

Anjing dengan kaki sensitif juga boleh bergelut dengan garam menyebabkan pad kaki mereka retak atau berdarah. Jika anda membawa haiwan peliharaan anda atau mengasinkan halaman anda, anda boleh mengelap kaki mereka apabila mereka kembali ke dalam supaya mereka tidak perlu menjilatnya hingga bersih. Haiwan peliharaan dengan kerosakan kaki boleh berasa partito dengan lilin kaki atau kasut anjing. Terdapat juga cair ais mesra haiwan kesayangan yang mengandungi urea atau magnesium klorida, tetapi ia masih boleh membuat perut haiwan kesayangan anda sakit.

Haiwan peliharaan juga boleh mengalami radang dingin, walaupun ia adalah baka cuaca sejuk dan mempunyai lapisan bawah tebal pada kot mereka, kata American Kennel Sodalizio. Anjing juga perlu menyesuaikan diri dengan persekitaran yang berbeza dan perubahan drastik, sama seperti kita.

Pakar mengesyorkan agar mereka sentiasa kering sebelum berjalan, memendekkan masa yang dihabiskan con luar, dan menggunakan kasut boot atau baju sejuk, terutamanya dengan baka yang lebih kecil atau berambut pendek. Jika kulit mereka menunjukkan lepuh, kelihatan biru pucat, kelabu atau bengkak, jangan gosok atau gunakan pengering rambut/pad pemanas pada kulit yang rosak. Ia akan menyebabkan lebih banyak kerosakan. Pindahkan mereka ke kawasan yang hangat dan hubungi doktor haiwan anda.

Pejalan kaki melintas jalan semasa salji lebat (Fotografia oleh JOHANNES EISELE/AFP melalui Getty Images)

Bahagian: Haiwan peliharaan / Kesihatan / Rumah / Keselamatan Ais / Pemanduan Musim Sejuk / Persediaan

Kesihatan

Apabila anda menghirup udara sejuk, ia kadangkala boleh menyebabkan rasa terbakar con dalam paru-paru anda. Kerana udara sejuk kering, ia boleh menjejaskan proses pertukaran haba dan air serta mengeringkan rongga sinus anda.

Kebanyakan orang menyesuaikan diri dengan cepat, tetapi ia boleh mencetuskan keadaan seperti asma. Dr William . Roberts, seorang profesor con Sekolah Perubatan Universiti Minnesota, mencadangkan memakai selendang atau pakaian lain untuk menutup muka anda untuk memanaskan udara sebelum menghirupnya.

Ia juga penting untuk memerhatikan radang dingin, yang berlaku apabila kulit atau tisu con bawahnya membeku. Semakin filo pendedahan kepada sejuk dan angin, semakin serius ia boleh menjadi. Ia masih boleh berlaku apabila memakai sarung tangan. Tahap awal radang dingin adalah tidak selesa tetapi mungkin tidak semestinya menyebabkan kerosakan kekal pada kulit. Walau bagaimanapun, radang dingin yang teruk boleh memerlukan kemasukan ke hospital dan menyebabkan kecederaan serius.

Klinik Mayo mengatakan radang dingin ringan, atau frostnip, boleh dirawat dengan memanaskan semula. Anda mungkin tergoda, tetapi menyiramnya con bawah air suam atau panas boleh membakarnya kerana perbezaan suhu. Sebaliknya, cuba pegang mereka con ketiak anda.

Menurut Mayo Clinic, peringkat awal radang dingin termasuk kulit sejuk dan rasa menusuk. Apabila kerosakan berlanjutan, kulit akan menjadi kemerahan, bertukar menjadi kuning kelabu, menjadi ungu, dan menjadi warna coklat atau pucat. Kulit menjadi keras dan kelihatan berlilin.

Kulit yang digigit beku boleh melepuh sambil memberi ganjaran. Seseorang yang mengalami radang dingin juga mungkin menjadi kekok akibat kekejangan sendi dan otot. Klinik mengatakan untuk mendapatkan rawatan perubatan jika terdapat peningkatan kesakitan, bengkak, keluar dari kawasan yang terkena beku, atau demam.

Menjadi terlalu sejuk akhirnya boleh menyebabkan hipotermia, keadaan yang boleh membawa maut con mana badan kehilangan haba lebih cepat daripada yang boleh dilakukan. Menurut Mayo Clinic, anda harus mendapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mengalami menggigil, pertuturan yang tidak jelas, dan mengantuk atau kehilangan koordinasi. Adalah berguna untuk menanggalkan sebarang pakaian basah dan kekal dibalut dengan selimut hangat atau keluar dari kesejukan sehingga bantuan tiba.

Jika anda bersenam dalam kesejukan, Pusat Perubatan Universiti Rochester mengatakan yang terbaik adalah memakai polipropilena atau fabrik buatan manusia yang lain untuk menghilangkan kelembapan dari kulit anda con bawah lapisan tengah bersatu yang boleh ditanggalkan jika anda terlalu panas. Lapisan luar kain buatan manusia berfungsi dengan baik, kata mereka. Berhati-hati tentang berpeluh dalam kot anda kerana pakaian anda boleh menjadi cepat sejuk apabila anda tidak aktif lagi.

Jika anda mendapati diri anda tidak panas kerana bekalan elektrik terputus pada musim sejuk ini, pakar menasihatkan agar tidak membiarkan ketuhar gas anda menyala. Menurut CDC, sekurang-kurangnya 430 orang mati con AS setiap tahun akibat keracunan karbon monoksida. Ini berlaku lebih kerap pada musim sejuk apabila orang menggunakan pemanas ruang dan ketuhar gas untuk memanaskan rumah mereka.

Juan De La Cruz bekerja pada pemecahan paip air selepas ribut musim sejuk yang dahsyat dan maut yang mendatangkan malapetaka con selatan dan tengah AS (Fotografia oleh THOMAS SHEA/AFP melalui Getty Images)

Bahagian: Haiwan peliharaan / Kesihatan / Rumah / Keselamatan Ais / Pemanduan Musim Sejuk / Persediaan

Melindungi Rumah Anda

Paip terdedah kepada pembekuan kerana suhu turun con bawah 20 darjah, tetapi anda boleh mengambil langkah untuk mencegahnya dengan beberapa langkah mudah. Walaupun paip tidak pecah serta-merta, ia masih menyakitkan jika ia membeku.

SWEPCO mengesyorkan mengalirkan aliran air yang berterusan – menghidupkan kedua-dua air panas dan sejuk, kerana kedua-duanya boleh membeku – daripada paip anda untuk mengelakkan paip anda daripada membeku. Kawasan seperti loteng, garaj, ruang bawah tanah dan ruang merangkak lebih terdedah kepada suhu beku, jadi penebat tambahan boleh membantu melindunginya. Membuka kabinet anda membolehkan suhu ambien rumah anda memastikan paip lebih panas juga.

Mengekalkan bil tenaga anda rendah adalah sukar apabila cuaca sejuk con luar. SWEPCO mencadangkan membuka langsir con bahagian rumah yang cerah untuk memanaskannya dan mengekalkan ronanya apabila tiada matahari. Itu membuatkan lebih banyak udara panas terperangkap con dalam rumah.

Jalur cuaca con sekeliling pintu juga boleh menghalang udara sejuk daripada memasuki rumah. Mereka mencadangkan penduduk mengekalkan termostat serendah yang selesa untuk menjimatkan tenaga.

Tingkap boleh ditebat dengan murah dengan filem pengecutan, membenarkan dalam cahaya sambil menghalang kesejukan. Kedai menjual kit pra-buat untuk memudahkan pemasangan. Semakin tebal filem itu, semakin banyak udara sejuk yang dihalang. Jika anda mengalami masalah dan tidak boleh mendapatkan kit, pembalut saran dan pita bermuka dua akan berfungsi untuk jangka pendek. Hanya berhati-hati untuk memastikan bingkai tingkap kering untuk melindunginya daripada kerosakan lembapan.

Dua budak lelaki jatuh con atas ais semasa meluncur ais con gelanggang ais (Fotografia oleh Andrew Burton/Getty Images)

Bahagian: Haiwan peliharaan / Kesihatan / Rumah / Keselamatan Ais / Pemanduan Musim Sejuk / Persediaan

Keselamatan con atas Ais

Jatuh con atas ais memang menyakitkan, tetapi ada cara untuk membantu anda mengekalkan keseimbangan dan melindungi diri anda daripada terjatuh. Pakar mengesyorkan berjalan lebih perlahan, terutamanya apabila masuk atau keluar dari kenderaan dan semasa menggunakan tangga. Anda juga boleh mengambil langkah pendek sambil membongkok sedikit ke hadapan dan berjalan dengan kaki porzione. Pastikan pusat graviti anda con atas kaki sokongan anda untuk keseimbangan yang lebih baik dan tangan anda keluar dari poket anda.

Anda juga boleh mengelakkan kecederaan dengan mengetahui cara jatuh. Perubatan Universiti Chicago mencipta berguna tentang jatuh dengan selamat. Mereka menggalakkan membongkok belakang anda dan mengekalkan kepala anda ke hadapan untuk mengelakkan kepala anda terhantuk con atas tanah. UC mencadangkan membengkokkan lutut anda sedikit, membongkok sedikit, dan berguling ke tepi. Ini akan meletakkan titik sentuhan pada paha, pinggul dan bahu anda.

Kasut dengan tapak getah boleh menahan daya tarikan yang terbaik manakala tapak plastik boleh tergelincir dengan lebih mudah.

Jiran membantu George Tietze dan isterinya Stacey Tietze selepas kereta mereka tersangkut con jalan yang tidak dibajak berikutan ribut salji (Fotografia oleh Andrew Renneisen/Getty Images)

Bahagian: Haiwan peliharaan / Kesihatan / Rumah / Keselamatan Ais / Pemanduan Musim Sejuk / Persediaan

Memandu Musim Sejuk

Jika anda tidak dapat menyimpan garam jalan con dalam kereta anda, sampah kucing boleh digunakan untuk membantu anda mendapatkan daya tarikan jika anda tersangkut pada salji atau ais, walaupun ia tidak akan mencairkannya. Sampah dan pasir juga boleh digunakan con jalan masuk dan kaki cruccio.

Apabila memandu, ais hitam boleh mendatangkan bahaya. Ais hitam adalah lutsinar, bermakna anda sering tidak dapat melihatnya sehingga anda sudah berada con atasnya. Ia biasanya terbentuk dalam sekelip mata apabila suhu menurun, dan boleh menjadikan jambatan atau laluan jalan raya lebih berbahaya.

Semasa mana-mana pemanduan musim sejuk, pandu lebih perlahan. Jika anda kehilangan daya tarikan, jangan hempas brek. Kurangkan pemecut dan pastikan stereng anda tetap pada kedudukannya. Jabatan Pertanian dan Perkhidmatan Hutan AS berkata jika hujung hadapan kereta anda membelok ke kiri atau kanan, putar stereng dengan perlahan ke arah bertentangan. Jika bahagian belakang kereta anda menggelongsor, putar roda ke arah yang sama dengan perlahan-lahan.

Haiwan kecil mungkin berteduh con dalam atau con bawah kereta apabila cuaca sejuk con luar. Membuat bising dengan menampar hud boleh menakutkan mereka dengan selamat sebelum anda menghidupkan enjin. Rangkaian Kesihatan Haiwan Kesayangan juga mencadangkan membunyikan hon untuk membangunkan mana-mana haiwan con bawah atau dalam enjin anda.

Memberi masa kepada kereta anda untuk memanaskan badan sebelum anda perlu keluar boleh menjadikan pemanduan anda lebih selesa dan mencairkan tingkap.

Menyimpan pengikis ais con dalam kereta adalah lampo di genio yang baik apabila tingkap membeku atau membeku. Anda boleh menutup cermin depan dengan kain terpal atau tuala untuk membantu menjelang cuaca musim sejuk. Pemandu juga boleh meletakkan pengelap mereka untuk mengelakkannya daripada membeku con cermin depan. Pastikan anda membersihkan sebarang salji atau ais con atas kereta anda sebelum anda pergi; ia boleh tergelincir apabila ia cair dan menyebabkan kemalangan apabila ia tergelincir. AAA memberi amaran kepada pemandu supaya jangan sekali-kali menuang air panas pada cermin depan yang beku kerana ia boleh memecahkan atau memecahkan kaca.

Jika pemegang pintu anda dibekukan dan anda tidak mempunyai penyah ais, menggosok alkohol dalam botol semburan akan mencairkannya dengan cepat.

Bahagian: Haiwan peliharaan / Kesihatan / Rumah / Keselamatan Ais / Memandu Musim Sejuk / Persediaan

Persediaan

Pek kit kecemasan untuk memandu dalam keadaan berais, termasuk stokin, kot dan selimut yang hangat sekiranya anda tersekat con suatu tempat dan perlu menunggu penundaan. Almanak juga mencadangkan memasukkan perkara seperti air botol, pemanas tangan, wang tunai, lampu suluh dan perkara lain yang mungkin membantu semasa anda menunggu.

Memastikan anda mempunyai lebih daripada separuh tangki gas juga boleh membantu kenderaan anda mengekalkan haba lebih filo jika anda terkandas dan melindungi kenderaan anda daripada kesejukan.

Selain itu, Consumer Reports mencadangkan supaya anda menyimpan beg tidur dan selimut con tangan sekiranya anda kehilangan kuasa. Mereka berkata tidur con dalam khemah con dalam rumah boleh membantu memastikan orang lebih panas apabila suhu menurun pada waktu malam.

Apabila kuasa terputus, mungkin terdapat notis mendidih. Anda boleh menyediakan dengan mengisi baldi, balang dan bekas lain dengan air bersih untuk diminum.

source:

FREE NFT GENERATOR NFT COLLECTION FREE - BY OPENSEA MPEJY BORED APE NFT COLLECTION FREE - BY OPENSEA YI40J FREE NFT GENERATOR NFT COLLECTION FREE - BY OPENSEA WK6U4 BORED APE KENNEL CLUB NFT COLLECTION FREE - BY OPENSEA G3U61 DEAR HAMLET NFT COLLECTION FREE - BY OPENSEA WIOCI WWE NFT FREE COLLECTION FREE - BY OPENSEA JV2JI PLASTIC 77 NFT COLLECTION FREE - BY OPENSEA RGJAW BORED APE NFT COLLECTION FREE - BY OPENSEA SCTLW BORED APE NFT COLLECTION FREE - BY OPENSEA CXC0N NFT ART GENERATOR NFT COLLECTION FREE - BY OPENSEA 6N1PM NFT GENERATOR FREE NFT COLLECTION FREE - BY OPENSEA GPU4E DEAR HAMLET NFT COLLECTION FREE - BY OPENSEA DQRBH 4TH DIMENSION NFT COLLECTION FREE - BY OPENSEA XFTAV NFT GENERATOR ART NFT COLLECTION FREE - BY OPENSEA TEUBR NFT ART GENERATOR NFT COLLECTION FREE - BY OPENSEA S9X8H 4TH DIMENSION NFT COLLECTION FREE - BY OPENSEA 3NHAW NFT GENERATOR NFT COLLECTION FREE - BY OPENSEA LAZS3 DOGGY SPACE NFT COLLECTION FREE - BY OPENSEA 6REQR NFT GENERATOR ART NFT COLLECTION FREE - BY OPENSEA XXMVW HEARTSTONE NFT COLLCETION FREE - BY OPENSEA VGM7F DOGGY SPACE NFT COLLECTION FREE - BY OPENSEA BEJHO NFT COLLECTION GENERATOR NFT COLLECTION FREE - BY OPENSEA UISB7 NFT GENERATOR NFT COLLECTION FREE - BY OPENSEA M8RMM HONEY HEAVEN NFT COLLECTION - OPENSEA TYFBP NFT GENERATOR NFT COLLECTION FREE - BY OPENSEA AY0OF

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

}