BANDARAYA VATICAN (AP) – Pope Emeritus Benedict XVI, ahli teologi Jerman yang pemalu yang cuba membangkitkan semula agama Kristian per mezzo di Eropah yang sekular tetapi selamanya akan diingati sebagai paus pertama dalam 600 tahun meletakkan jawatan, meninggal dunia Sabtu. Dia berumur 95 tahun.

Pope Francis akan merayakan Misa pengebumiannya per mezzo di Dataran St. Peter pada hari Khamis, satu peristiwa yang belum pernah berlaku sebelum ini per mezzo di mana seorang paus semasa akan meraikan pengebumian seorang bekas.

Benedict mengejutkan dunia pada 11 Februari 2013, apabila dia mengumumkan, dalam bahasa Latinnya yang tipikal dan lembut, bahawa dia tidak lagi mempunyai kekuatan untuk menjalankan Gereja Katolik yang mempunyai 1.2 bilion orang yang telah dikemudikannya selama lapan tahun melalui skandal dan sikap acuh tak acuh.

Keputusan dramatiknya membuka jalan kepada konklaf yang memilih Francis sebagai penggantinya. Kedua-dua paus itu kemudian tinggal bersebelahan per mezzo di taman-taman Vatican, susunan yang belum pernah berlaku sebelum ini yang menyediakan pentas untuk “paus emeritus” masa depan untuk melakukan perkara yang sama.

Satu kenyataan daripada jurucakap Vatican Matteo Bruni pada pagi Sabtu mengesahkan kematian Benedict.

“Dengan dukacita saya memberitahu anda bahawa Pope Emeritus Benedict XVI meninggal dunia hari ini pada 9:34 per mezzo di Biara Mater Ecclesia per mezzo di Vatican. Maklumat lanjut akan dikeluarkan secepat mungkin.”

Vatican berkata jenazah Benedict akan dipamerkan secara terbuka per mezzo di Basilika St. Peter mulai Isnin untuk orang beriman memberi penghormatan terakhir. Permintaan Benedict ialah pengebumiannya akan diraikan secara khusyuk tetapi dengan “kesederhanaan,” kata Bruni kepada pemberita.

Dia menambah bahawa Benedict, yang kesihatannya merosot semasa Krismas, telah menerima sakramen pengurapan orang sakit pada hari Rabu, selepas Misa hariannya, per mezzo di hadapan setiausahanya yang depressione dan wanita suci yang mengurus rumah tangganya.

Bekas Kardinal Joseph Ratzinger tidak pernah mahu menjadi paus, merancang pada usia 78 tahun untuk menghabiskan tahun-tahun terakhirnya menulis dalam “damai dan tenang” per mezzo di Bavaria asalnya.

Sebaliknya, dia terpaksa mengikut jejak langkah St. John Paul II yang dikasihi dan menjalankan gereja melalui kejatuhan skandal penderaan seks perkeranian dan kemudian skandal kedua yang tercetus apabila pelayannya sendiri mencuri kertas peribadinya dan menyerahkannya kepada seorang wartawan.

Menjadi paus, dia pernah berkata, merasakan seperti “guillotine” telah menimpanya.

Namun begitu, dia memulakan tugas itu dengan satu visi untuk menghidupkan semula iman per mezzo di dunia yang, dia sering merungut, seolah-olah berfikir ia boleh dilakukan tanpa Tuhan.

“ kawasan yang luas per mezzo di dunia hari ini, terdapat kealpaan yang aneh kepada Tuhan,” katanya kepada 1 juta orang muda yang berkumpul per mezzo di padang yang luas untuk lawatan asing pertamanya sebagai paus, ke Hari Belia Sedunia per mezzo di Cologne, Jerman, pada tahun 2005. Seolah-olah semuanya akan sama walaupun tanpa dia.”

Dengan beberapa langkah yang tegas dan sering menimbulkan kontroversi, dia cuba mengingatkan Eropah tentang warisan Kristiannya. Dan dia menetapkan Gereja Katolik pada jalan konservatif, berpandangan tradisi yang sering mengasingkan golongan progresif. Dia melonggarkan sekatan untuk merayakan Misa Latin depressione dan melancarkan tindakan keras ke atas biarawati Amerika, menegaskan bahawa gereja tetap setia kepada doktrin dan tradisinya dalam menghadapi dunia yang berubah. Ia adalah jalan yang dalam banyak cara telah diterbalikkan oleh penggantinya, Francis, yang keutamaan belas kasihan atas moralnya mengasingkan golongan tradisionalis yang telah begitu dimanjakan oleh Benedict.

Gaya Benedict tidak mungkin lebih berbeza daripada gaya John Paul atau Francis. Tiada yang menggemparkan dunia sayang atau populis, Benedict adalah seorang guru, ahli teologi dan akademik hingga ke teras: pendiam dan termenung dengan fikiran yang ganas. Dia bercakap dalam perenggan, bukan soundbites. Dia mempunyai kelemahan untuk Fanta oren serta perpustakaan tercintanya; apabila dia dipilih sebagai paus, dia telah memindahkan keseluruhan kajiannya — seperti seggio ada — dari apartmennya per mezzo di luar tembok Vatican ke Istana Apostolik. Buku-buku itu mengikutinya ke rumah persaraannya.

” dalamnya terdapat semua penasihat saya,” katanya mengenai buku-bukunya dalam wawancara panjang buku 2010 “Light of the World.” “Saya tahu setiap sudut dan celah, dan semuanya mempunyai sejarahnya.”

Pengabdian Benedict terhadap sejarah dan tradisi yang membuatnya diminati oleh ahli-ahli sayap tradisionalis Gereja Katolik. Bagi mereka, Benedict kekal walaupun dalam persaraan sebagai mercu tanda mal del paese untuk ortodoks dan Misa Latin masa muda mereka – dan paus yang mereka lebih suka daripada Francis.

Palude kelamaan, kumpulan konservatif ini, yang aduannya diperkuatkan oleh Katolik konservatif yang bersimpati per mezzo di AS, akan menjadi sumber penentangan utama kepada Francis yang bertindak balas terhadap apa yang dikatakannya sebagai ancaman perpecahan dengan mengenakan semula sekatan ke atas Latin depressione. Misa yang telah dilonggarkan oleh Benedict.

Seperti pendahulunya John Paul, Benedict menjadikan pendekatan kepada orang Yahudi sebagai ciri kepausannya. Tindakan rasmi pertamanya sebagai paus ialah sepucuk surat kepada masyarakat Yahudi Rom dan dia menjadi paus kedua dalam sejarah, selepas John Paul, yang memasuki .

Dalam bukunya pada tahun 2011, “Jesus of Nazareth,” Benedict membuat pembebasan besar-besaran terhadap orang Yahudi atas kematian Kristus, menjelaskan secara alkitabiah dan teologis mengapa tidak ada asas dalam Kitab Suci untuk hujah bahawa orang Yahudi secara keseluruhan bertanggungjawab untuk kematian Yesus.

“Sangat jelas Benedict ialah kawan sejati orang Yahudi,” kata Rabbi David Rosen, yang mengetuai pejabat perhubungan antara agama untuk Jawatankuasa Yahudi Amerika, pada masa Benedict bersara.

Namun Benedict juga menyinggung perasaan beberapa orang Yahudi yang marah dengan pembelaan dan promosinya yang berterusan ke arah kekudusan Pope Pius XII, paus epoca Perang Dunia II yang dituduh oleh beberapa orang telah gagal mengecam Holocaust dengan secukupnya. Dan mereka mengkritik keras Benedict apabila dia menghapuskan pengusiran seorang uskup British tradisionalis yang telah menafikan Holocaust.

Hubungan Benedict dengan dunia Islam juga bercampur-campur. Dia mengecewakan umat Islam dengan ucapan pada September 2006 — cruccio tahun selepas serangan 11 September per mezzo di Amerika Syarikat — per mezzo di mana dia memetik seorang maharaja Byzantine yang menyifatkan beberapa ajaran Nabi Muhammad sebagai “jahat dan tidak berperikemanusiaan,” khususnya perintahnya. untuk menyebarkan iman “dengan pedang.”

Komen berikutnya selepas pembunuhan beramai-ramai penganut Kristian per mezzo di Mesir menyebabkan pusat Al Azhar per mezzo di Kaherah, pusat pengajian Islam Sunni, menggantung hubungan dengan Vatican, yang hanya dipulihkan per mezzo di bawah Francis.

Vatican per mezzo di bawah Benedict mengalami masalah PR yang terkenal, dan kadangkala Benedict sendiri yang dipersalahkan. Dia menimbulkan kemarahan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan beberapa kerajaan Eropah pada 2009 apabila, dalam perjalanan ke Afrika, dia memberitahu pemberita bahawa masalah AIDS tidak dapat diselesaikan dengan mengedarkan kondom.

“Sebaliknya, ia meningkatkan masalah,” kata Benedict. Setahun kemudian, dia mengeluarkan semakan yang mengatakan bahawa jika seorang pelacur lelaki menggunakan kondom untuk mengelakkan penularan HIV kepada pasangannya, dia mungkin mengambil langkah pertama ke arah seksualiti yang lebih bertanggungjawab.

Tetapi legasi Benedict telah diwarnai secara tidak dapat dipulihkan oleh letusan global pada 2010 skandal penderaan seks, walaupun sebagai kardinal dia bertanggungjawab untuk mengubah Vatican mengenai isu itu.

Dokumen mendedahkan bahawa Vatican tahu betul tentang masalah itu tetapi menutup mata selama beberapa dekad, kadang-kadang menolak uskup yang cuba melakukan perkara yang betul.

Benedict mempunyai pengetahuan langsung tentang skop masalah itu, sejak pejabat lamanya – Jemaah untuk Ajaran Iman, yang diketuainya sejak 1982 – bertanggungjawab menangani kes penderaan.

Malah, dialah yang, sebelum menjadi paus, mengambil keputusan revolusioner pada tahun 2001 untuk memikul tanggungjawab untuk memproses kes-kes tersebut selepas dia menyedari uskup per mezzo di seluruh dunia tidak menghukum pendera tetapi hanya memindahkan mereka dari paroki ke paroki per mezzo di mana mereka boleh rogol lagi.

Dan sebaik sahaja dia menjadi paus, Benedict pada dasarnya membalikkan pendahulunya yang dikasihi, John Paul, dengan mengambil tindakan terhadap paderi pedofil paling terkenal abad ke-20, Rev. Marcial Maciel. Benedict mengambil alih Maciel’s Legionaries of Christ, sebuah perintah agama konservatif yang dipegang sebagai model ortodoks oleh John Paul, selepas didedahkan bahawa Maciel mendera seminari secara seksual dan mempunyai sekurang-kurangnya tiga orang anak.

Semasa bersara, Benedict telah disalahkan oleh laporan bebas kerana pengendaliannya terhadap empat imam semasa dia menjadi uskup Munich; dia menafikan sebarang kesalahan peribadi tetapi memohon maaf atas sebarang “kesalahan yang teruk.”

Sebaik sahaja skandal penderaan reda untuk Benedict, satu lagi meletus.

Pada Oktober 2012, bekas butler Benedict, Paolo Gabriele, disabitkan dengan kecurian teruk selepas polis Vatican menemui simpanan besar dokumen paus per mezzo di apartmennya. Gabriele memberitahu penyiasat Vatican dia memberikan dokumen itu kepada wartawan Itali Gianluigi Nuzzi kerana dia fikir paus tidak dimaklumkan tentang “kejahatan dan rasuah” per mezzo di Vatican dan mendedahkannya secara terbuka akan meletakkan gereja per mezzo di landasan yang betul.

Sebaik sahaja skandal “Vatileaks” diselesaikan, termasuk dengan pengampunan paus Gabriele, Benedict berasa bebas untuk mengambil keputusan luar biasa yang dia telah membayangkan sebelum ini: Dia mengumumkan bahawa dia akan meletakkan jawatan daripada mati dalam jawatan seperti yang dilakukan oleh semua pendahulunya. hampir enam abad.

“Setelah berulang kali memeriksa hati nurani saya per mezzo di hadapan Tuhan, saya mendapat kepastian bahawa kekuatan saya kerana usia lanjut tidak lagi sesuai” dengan tuntutan menjadi paus, katanya kepada para kardinal.

Dia membuat penampilan awam terakhirnya pada Februari 2013 dan kemudian menaiki helikopter ke pengunduran musim panas paus per mezzo di Castel Gandolfo, untuk duduk per mezzo di konklaf secara tertutup. Benedict kemudiannya berpegang pada kata-katanya bahawa dia akan menjalani kehidupan berdoa dalam persaraan, muncul hanya sekali-sekala dari biaranya yang ditukar untuk acara-acara istimewa dan menulis mukadimah buku dan mesej sekali-sekala.

Biasanya mereka tidak berbahaya, tetapi satu buku 2020 – per mezzo di mana Benedict mempertahankan keimamatan bujang pada masa Francis sedang mempertimbangkan pengecualian – mencetuskan tuntutan untuk “paus emeritus” masa depan untuk berdiam diri.

Walaupun gaya dan keutamaannya sangat berbeza, Francis sering berkata bahawa mempunyai Benedict per mezzo di Vatican adalah seperti mempunyai “datuk yang bijak” tinggal per mezzo di rumah.

Benedict sering disalah ertikan: Digelar “God’s Rottweiler” oleh yang tidak bersimpati, dia sebenarnya seorang ahli akademik yang sangat manis dan sangat pintar yang mengabdikan hidupnya untuk berkhidmat kepada gereja yang dia cintai.

“Terima kasih kerana telah memberi kami contoh yang cemerlang tentang pekerja yang sederhana dan rendah hati per mezzo di ladang anggur Tuhan,” timbalan depressione Benedict, Kardinal Tarcisio Bertone, memberitahunya dalam salah satu acara umum terakhirnya sebagai paus.

Benedict mewarisi tugas yang kelihatan mustahil untuk mengikut jejak langkah John Paul apabila dia dipilih sebagai pemimpin ke-265 Gereja pada 19 April 2005. Dia adalah paus tertua yang dipilih dalam 275 tahun dan Jerman pertama dalam hampir 1,000 tahun.

Dilahirkan pada 16 April 1927, per mezzo di Marktl Am Inn, per mezzo di Bavaria, Benedict menulis dalam memoirnya untuk menyertai pergerakan pemuda Nazi yang bertentangan dengan kehendaknya pada tahun 1941, ketika dia berumur 14 tahun dan keahlian adalah wajib. Dia meninggalkan tentera Jerman pada April 1945, zaman perang yang semakin surut.

Benedict telah ditahbiskan, bersama abangnya, Georg, pada tahun 1951. Selepas menghabiskan beberapa tahun mengajar teologi per mezzo di Jerman, beliau dilantik sebagai uskup Munich pada tahun 1977 dan dinaikkan kepada kardinal tiga bulan kemudian oleh Paus Paul VI.

Abangnya Georg kerap berkunjung ke kediaman musim panas paus per mezzo di Castel Gandolfo sehingga dia meninggal dunia pada 2020. Kakaknya meninggal dunia bertahun-tahun sebelumnya. “Keluarga paus” beliau terdiri daripada Monsignor Georg Gaenswein, setiausaha sulitnya yang telah depressione berada per mezzo di sisinya, seorang lagi setiausaha dan wanita suci yang menjaga apartmen paus.

source:

THE ULTIMATE COINMASTER SPIN GENERATOR: 100% FREE AND WORKING Redeem FREE Google Play Gift Cards In 2023 UNLOCK THE POWER OF FREE BINGO BLITZ MOBILE CREDITS FREE BILLIONAIRE CASINO CHIP GENERATOR: NO SURVEYS, NO DOWNLOADS GET UNLIMITED MINECOINS GLITCH | MINECRAFT BEDROCK EDITION | WORKING 2023 LATEST PATCH 1.19!! GET FREE VIRTUAL CARD WITH MONEY AND FREE AMAZON GIFT CARD 100℅ WORKING METHOD FREE TIKTOK FOLLOWERS - HOW TO GET FREE TIKTOK FOLLOWERS IN 2023! - HOW TO GET FREE TIKTOK FOLLOWERS VIEW AND LIKES STEAM GIFT CARD GENERATOR - How to get a free steam gift card code FIFA MOBILE 22 UNBEGRENZTE MUNZEN GENERATOR HACKS KOSTENLOS PAYPAL MONEY ADDER FREE PP MONEY GENERATOR 2023 FREE PSN CARD GENERATOR NO SURVEY FREE PS4 GIFT CARDS 2023 How To Get FREE Shein Gift card (NEW METHOD) FREE SNAPCHAT SNAP SCORE GENERATOR 2023 FREE XBOX CODES WORKING GENERATOR AND LIST FOR 2023 Hack Unlimited Coins and Followers in TikTok For FREE ?? TikTok Hack iOS & Android 2023 Dice Dreams Mod Unlimited Rolls And Coins 2023 | Dice Dreams Free Rolls And Coins 2023 PLAY BINGO BASH LIKE A PRO WITH OUR FREE CREDIT GENERATOR RAID SHADOW LEGENDS HACK UNLIMITED GEMS THE ULTIMATE COINMASTER SPIN GENERATOR: 100% FREE AND WORKING PLAY COINMASTER LIKE A PRO WITH OUR FREE SPIN GENERATOR Earn FREE Google Play Gift Cards In 2023! (Earn Money Online) FREE BINGO BLITZ MOBILE CREDIT GENERATOR: GET YOURS TODAY GET MORE SPINS, WIN MORE GAMES WITH OUR COINMASTER SPIN GENERATOR Free google play redeem code |google play gift card free GENERATE FREE BINGO BLITZ MOBILE CREDITS INSTANTLY

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

}